21 Mart Nevruz (Bahar)Bayramımız Kutlu Olsun

21 Mart Nevruz (Bahar)Bayramımız Kutlu Olsun

21.03.2022 268

Baharın gelişini simgeleyen, doğanın uyanışını gösteren ve sıcaklığın toprakla buluşmaya başladığına işaret eden Nevruz ( Bahar )Bayramımız kutlu olsun.

 

NEVRUZ BAYRAMI NEDİR, NİÇİN KUTLANIR?

Nevruz Bayramı, Orta Asya'dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan gündür. Her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı coşkuyla karşılandığı gün olan Nevruz Bayramı, uzun ve sert kış aylarından sonra tabiatın baharla yeniden canlanmasını sembolize ediyor.

Nev(yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen ve YENİGÜN anlamını taşıyan Nevruz, kuzey yarımkürede başta Türkler olmak üzere bir çok halk ve topluluk tarafından yılbaşı olarak kutlanır.

Nevruz, Orta Asya'dan Anadolu'ya birçok coğrafyada toplumsal birliği, dayanışmayı, yardımlaşmayı sağlayan içeriğiyle varlığını koruyor.

Çin kaynaklarında, milattan önce 3. yüzyılda Hunların bahar aylarında şenlik düzenlediğinin yer alması dolayısıyla geçmişi o yıllara kadar dayandırılan nevruz, Türklerin Ergenekon'dan çıkış günü olarak da kabul ediliyor.Kelime olarak "yeni gün" anlamına gelen bu özel günde, tabiatın canlanmasıyla yeni bir yılın başladığına ve ne kadar bolluk, bereket, yardımlaşma ve dayanışmayla geçirilirse tüm senenin o şekilde geçeceğine inanılıyor.

Sitemizdeki Diğer Haberler
29 Ekim Cumhuriyet Bayramını Coşku ile Kutladık.
ÇANAKKALE GEZİCİ MÜZESİ OKULUMUZDA
10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü Programımız
Karakalem Resim Çalışmalarımız
19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Kutlu Olsun